Loading...

Trailertræning - Signaler og lukning af bommen

Den unge eller uerfarne hest

Helt grundlæggende er det lidt naturstridigt for vores heste, som er et flugtdyr, at gå op i en lukket kasse, hvor der ingen muligheder er for at komme væk.

Alligevel oplever jeg, at den unge hest, eller hesten som ikke har tidligere trailer erfaringer med sig, følger med sit menneske op i traileren. Og hvis de får mulighed for det, også selv går ind og undersøger forholdene.

Sonur er selv gået ind i traileren
Sonur valgte selv at gå ind i traileren...
Sonur er på vej ud igen
og på vej ud igen...

Han var flere gange op og ned. Han har på det tidspunkt kørt i trailer 4 gange i sit liv og udelukkende haft gode oplevelser. Nysgerrig som han er, skulle han op og se hvad der foregik derinde...

Senere, når hesten måske er knap så eventyrlysten, eller måske bare er mere motiveret for at blive hjemme med de andre i flokken, følger den ikke længere med op, bare fordi vi går op. Det behøver ikke være fordi den har haft dårlige oplevelser, det kan sagtens bare være fordi at hesten hellere vil noget andet.

Når det er tilfældet, har vi brug for at have lært hesten nogle signaler, så vi kan få den til at gå i trailer, når vi ønsker det og ikke kun når hesten selv er motiveret for det.

Signalerne kommer jeg tilbage til lidt senere, for det er nøjagtig de samme signaler vi har brug for, når vi har en voksen eller erfaren hest, som ikke vil gå i trailer.

Den uvillige voksne eller erfarne hest

Der kan være mange årsager til at hesten ikke vil gå i trailer. De mest hyppige årsager jeg oplever er:

  • Hesten er mere motiveret for at blive hjemme sammen med flokken
  • Hesten har haft en dårlig køreoplevelse i trailer (hård opbremsning, sving i for høj fart el. lign – mange gange er vi ikke klar over det)
  • Hesten forbinder trailerkørsel med noget stressfyldt, fx hyppig flytning, stævne deltagelse, hård træning.

Vi skal huske at det er hestens oplevelse der afgør om noget er hårdt eller stressfyldt. Generelt er det stressfyldt når vi beder hesten om noget, som vi måske ikke har forberedt den godt nok på. Det som vi synes er en rigtig hyggelig dag, kan være fyldt med nye oplevelser for hesten og dermed måske en snas for meget, selvom det har været gode oplevelser.

Der er altid en årsag til at hesten ikke vil gå ind – heste har ikke evnen til at regne den ud, være frække eller planlægge. Den gør udelukkende det som den oplever succes med, eller det som vi har trænet den til.

Også hos den bange eller stressede hest, har vi brug for nogle signaler, som hesten forstår og ved hvordan den skal respondere på. Og når vi samtidig tilvænner hesten, at traileren er et rart sted at være, kan den bange eller stressede hest også lære at gå villigt i trailer.

Heste som er bange, fordi de har nogle ubehagelige oplevelser i hukommelsen, skal have mange gode oplevelser til at overskygge de dårlige og derfor kan trailer træning med disse heste tage ret lang tid.

Det er vigtigt, både med den unge/uerfarne hest og med den voksne/erfarne hest, at vi ikke går hurtigere frem, end at hesten hele tiden er tryg. Vi kan sagtens have haft en god trailertræning, uden at hesten har været oppe i traileren, når blot hesten har svaret rigtigt på vores signal om fx. at gå frem.

Jeg oplever, at heste som har haft dårlige oplevelser med traileren, har brug for at komme hurtigt ud af traileren i starten (senere langsommere, og til sidst slet ikke) når de går op i traileren, og det er vigtigt, at de får lov til at gå ud, uden modstand i tovet.

Vi kan ikke holde dem alligevel og hvis vi forsøger, bekræfter vi hesten i at den bliver ”fanget” oppe i traileren, og så har den ikke lyst til at gå ind næste gang.

Hesten med dårlige oplevelser i bagagen har brug for små steps og mange læsninger inden bommen kommer på og hesten er klar til en køretur.

Når vi træner og giver tid, og timer vores signaler og belønning godt, kommer hestene til et punkt hvor de er trygge ved at være i traileren og først her kan vi lukke bommen og senere rampen og køre en lille tur.

Det er vigtigt at hesten er tryg og både går op og står villigt i traileren. Vi kan altid presse den op eller narre den, men det gør det ikke lettere at få hesten op næste gang.

Med heste som er bekymret for flytning eller for at forlade sin flok, er det en god ide at køre nogle korte ture, som ender hjemme, så hesten oplever at komme hjem efter at have kørt i trailer.

Signaler

Det er primært signalet til ”at gå frem” vi har brug for hesten forstår, når vi gerne vil have den til at gå i trailer. Det er også praktisk at vi kan styre retning, hvis hesten smutter ved siden af traileren og at vi kan stoppe eller bakke hesten, når den skal ud af traileren igen.

Det er de samme signaler vi har brug for, uanset om der er tale om trailertræning, tilridning, jordarbejde, eller ridning helt generelt.

De tre basissignaler vi har brug for hesten forstår er:

  • Gå frem
  • Stop (bak)
  • Drej

Der findes tre signaltyper:

De visuelle signaler – er dem hesten kan se Heste er dygtige til at aflæse visuelle signaler – de bruger også deres syn til at aflæse de øvrige heste i flokken. Hestene aflæser vores kropssprog i alle situationer og de visuelle signaler er derfor meget effektive, når vi befinder os på jorden. Til gengæld er det rigtig svært for heste, der er trænet meget på visuelle signaler, når mennesket sidder på ryggen i stedet for på jorden, fordi hesten ikke længere kan se hvad mennesket gør.

Signalet alene virker sjældent, hvis ikke hesten er motiveret for det samme som mennesket. Der for er det ikke de visuelle signaler jeg bevidst benytter mig af til fx trailertræning.

De taktile signaler - er dem hesten kan mærkeDe taktile signaler er meget effektive, fordi hesten kan mærke at vores beskeder er rettet mod den. Den er ikke i tvivl om, at det omhandler den, når vi fx. anholder i tovet eller dutter hesten med pisken. Når de taktile signaler er velinstallerede, er de meget effektive, og hesten vil følge signalet, også når den er mere motiveret for noget andet, end det vi beder den om. Derfor er de taktile signaler dem jeg har størst fokus på at indlære, også i forbindelse med trailertræning.

De auditive signaler – er dem hesten kan høreDe auditive signaler er rigtig gode til at bygge bro mellem de visuelle og de taktile signaler. Fx hvis hesten er vant til at gå frem når mennesket på jorden går frem, så kan vi koble et lyd signal på, som også kan bruges i longen, eller når vi sætter os op på den unge hest, som måske ikke ved hvad et schenkel pres betyder. Forstærker er derfor det bedste ord jeg kan komme i tanke om til de auditive signaler.

Når jeg trailertræner, indlærer jeg først signalerne, så hesten ved hvad det betyder, når jeg fx beder den gå frem. Den forudsigelighed der er for hesten, når den ved præcis hvordan den skal løse en opgave, er stress reducerende, og en afslappet og tryg hest lærer bedst.

 

Sådan indlærer jeg signalerne fra jorden (se også starten af video)

Gå frem: Mit visuelle signal, som egentlig ikke er det jeg ønsker at træne, er at jeg går. Mit taktile signal er et let pres fremad i tovet (og nogle gange dut med pisken på bagparten), og mit auditive signal er min hyp-lyd.

Stop: Mit visuelle signal er at jeg  stopper. Mit taktile signal er en anholdning bagud i tovet, og mit auditive signal er "Prrrrrr"(bruger jeg ikke ved bak)

Drej: Jeg drejer, eller får hesten til at flytte sig til siden ved at lægge et let pres ud ad i siden af grimen og dutter hesten på modsatte skulder med pisken.

 

Når vi giver hesten et signal, eller beder den om noget, er det vigtigste, at belønne hesten i det øjeblik den udfører den ønskede adfærd. Hvis jeg vil have hesten til at gå frem og ligger et let pres i tovet fremad, så løsner jeg presset i samme sekund, som hesten tager et skridt frem. På den måde forstår hesten, hvad jeg ønsker af den, når jeg ligger et pres i tovet fremad.

Til de madglade heste kan vi med fordel tilføje en godbid også, godbidderne har også den fordel at når tyggefunktionen hos hesten aktiveres, virker det stressreducerende, ligesom forudsigeligheden som jeg skrev længere oppe.

Jeg starter altså med at træne signalerne, så hesten ved hvad det betyder, når jeg fx. ligger et pres i tovet og siger hyp lyden. Når hesten kan det, træner jeg det samme i nærheden af traileren og til sidst kan jeg gå hen til traileren og med mit taktile signal og evt. et auditivt signal, bede hesten om at gå ind.

Forudsat at hesten er tryg, vil den gå ind i traileren. Er hesten ikke tryg, bliver vi nødt til at træne det mange gange og huske at belønne hesten for at gå frem, også selvom den ikke går helt ind i traileren. Inden du får set dig om, går hesten med ind i traileren på dit frem signal.

Måske den går hurtigt ud igen, og når den får lov til det, lige så længe den har brug for det, får du i sidste ende en hest som er helt tryg ved at stå i traileren og har tid til at vente på at du får bommen på og også står stille under kørsel.

I videoen har jeg forsøgt at illustrere lidt af det hele i små klip. Videoen er lidt lang, fordi jeg gerne vil give dig et retvisende billede af, hvor roligt tingene bør foregå. Jeg har brugt to forskellige heste. Den første er en islandsk hest, som virker meget rolig og tilpas, men lige under overfladen er han lidt bekymret, mest fordi han er uerfaren. Den anden er en varmblodshoppe som til at starte med, ikke ville op i traileren og da hun turde følge med op, kom hun hurtigere ud end hun kom ind.... Jeg viser jer primært klip af processen, hvor hesten skal vænne sig til at blive inde i traileren, da det er det tidspunkt i forløbet jeg får flest spørgsmål til. Du kan prøve om du kan se hvornår jeg giver hvilke signaler, og hvad der er på spil for den enkelte hest. Hvis du har spørgsmål til det du ser, eller måske til trailertræningen af din egen hest, er du som altid velkommen til at skrive.

 

 

Del artikler fra Dagmars hestetræning på Facebook.

Hvis du vil lære mere om, hvordan vi griber det an hos os, og hvordan du kan gøre det i praksis, er du velkommen på vores workshops. Vi afholder jævnligt både endagskurser og weekendarrangementer med forskellige emner - se her hvornår vi holder noget næste gang.

Du kan også holde øje med Dagmars Hestetræning på Facebook - her slår vi vores arrangementer op som begivenheder.