Loading...

Biomekanik vs springning

Forbedring af hestens overlinie via springning

På den seneste samling på træneruddannelsen, arbejdede jeg blandt andre, med hoppen, som ses på videoen nedenfor.

Ejeren ønskede at vi skulle arbejde med bedre takt og mere spring i galoppen. Årsagen til at hoppen “manglede” lidt var at hun tabte den forreste del af ryggen. Hun har en ret flot front og en muskuløs bagpart, og egentlig også en ret god ryg muskulatur, men hun rekrutterede ikke den forreste del af ryggen, hvilket medfører at hesten mister forbindelsen mellem forpart og bagpart, og det skaber ikke særligt gode arbejdsbetingelser for bagbenene.

Når hesten springer, bruger det oftest sin krop på samme måde i luften, som på jorden, og derfor sprang hoppen her også med høj hals og sænket ryg. Fordi ejeren rider hesten så fint, og fordi hesten har masser af kapacitet, kan den sagtens komme omkring på banen og over springene med den teknik.


For at aktivere det allerforreste stykke af ryggen, skulle vi have fat i området mellem halsen og brystkassen, fordi når hoppen strakte bunden af halsen frem (som når en skildpadde stikker hovedet ud fra sit skjold), så blev overlinien strakt og hun løftede og fik gang hele rygstykket. Vi arbejde en masse med grund dressuren og vi brugte også springningen til at få hoppen til at ændre måden hun brugte sin krop, såvel i luften som på jorden. Mange gange bliver vi nødt til at arbejde med hestens krop, mens den bevæger sig på jorden, for at forbedre dens måde at bruge sig på i luften. Hoppen her er et eksempel på, at vi også kan ændre på hestens måde at bruge sig i luften, som den så kan drage fordel af når den bevæger sig på jorden.

Susan tilpasser hele tiden bomme, spring og afstand for at få hesten til at strække sig ud over den lille okser. Det er en hårfin balance, fordi vi ønsker at hoppen skal holde samme rytme, ro og balance…. og så liiige strække sig lidt ekstra. Jeg lægger særligt mærke til, hvor god hendes galop og trav bliver, efter hun har ‘ommøbleret’ lidt på sin krop over springene…

 


Løft i basen af halsen

 

Del artikler fra Dagmars hestetræning på Facebook.

Hvis du vil lære mere om, hvordan vi griber det an hos os, og hvordan du kan gøre det i praksis, er du velkommen på vores workshops. Vi afholder jævnligt både endagskurser og weekendarrangementer med forskellige emner - se her hvornår vi holder noget næste gang.

Du kan også holde øje med Dagmars Hestetræning på Facebook - her slår vi vores arrangementer op som begivenheder.