God biomekanik – sund overlinie – hvornår er hestens ryg løftet?
Ofte hører jeg, at hestens skal have mere aktive bagben, så den kan samle sig noget mere.
Funktionen i hestens ryg (overlinie) er afgørende for om hesten har fysisk mulighed for at træde inde under sin krop med sine bagben. Med andre ord, om det fysisk er muligt for hesten at samle og bære sig.
Hestens ryg kan være sænket, neutral eller løftet, og selvfølgelig med nogle nuancer derimellem.
Jeg har lyst til at skille det lidt ad – i forhold til forståelsen af hvornår hestens ryg er løftet.
Det har jeg fordi jeg for nyligt fik mærket på egen krop, hvor stor en forskel det gør for mig som rytter, om det er hele eller kun dele af ryggen der er løftet på hesten under mig.
Det kommer jeg lige tilbage til, og det vil også illustrere med videoen. Først en smule information om baggrunden for mine tanker.
Den forreste tredjedel af ryggen
Den forreste del af hestens ryg løftes via et træk i nakkebåndet, når hesten sænker sin hals eller hvis rytteren runder hestens hals med tøjlen. Det er det der gør at man føler hesten har løftet ryggen, når hesten rides til biddet ved at bruge tøjlen – det gør den faktisk også, men det er et mekanisk løft og KUN den forreste tredjedel af ryggen.
Fordi denne del af ryggen løftes via et træk i nakkebåndet, koster det ikke muskelarbejde for hesten at løfte denne del af ryggen – lad os kalde det gratis systemet.
Den midterste del af ryggen (senere omtalt som midterstykket)
Midterstykket er der hvor vi sidder, når vi rider på hesten. Midterstykket løftes, når hesten gradvist opbygger styrke til at holde det stykke oppe. Når hesten med den strakte hals, begynder at løfte halsen op i vandret, tager musklerne over i stedet for gratis systemet.
Det kræver en del træning for de fleste heste, førend den stabilt kan holde midterstykket løftet, og i starten vil det være en vekslen mellem gratis systemet og muskelarbejde, dvs. en vekslen mellem om det kun er den forreste del af ryggen der er løftet via trækket i nakkebåndet, eller om midterstykket løftes med.
Den bagerste del af ryggen (lændeområdet)
Den bagerste del af ryggen er området bag ved sadlen, og den del af ryggen vi arbejder på at få løftet, når den forreste og midterste del er løftet. Nogle heste er bygget på en måde, så det bagerste rygstykke bare er løftet med, når de øvrige rygstykker er aktiveret og andre har måske lettere ved at løfte det bagerste stykke, så det er løftet tidligere end de to forreste, og så er der de heste, der skal have hjælp via træningen til at få løftet den bagerste del af ryggen.
Det vil typisk være overtrædninger med bagbenene, som iværksættes for at få gang i den del af ryggen. Det er vigtigt at lave rolige bevidste bevægelser, der tilgodeser at hesten åbner og lukker begge bagben lige meget. Dette for at hesten arbejder symmetrisk og lige igennem kroppen.
Nogle typer af heste har fra (fx fjordheste, portugisiske heste, PRE) har fra naturen let ved at løfte det første rygstykke og har et stabilt midterstykke og med disse kan man hurtigere fokusere på at få den bagerste del af ryggen med. På andre typer af heste (varmblodsheste og islandske heste) må vi arbejde lidt mere for det :-)
På videoen rider jeg min egen hest, Carsia, først på en kursusdag med Paulo Sérgio i oktober og senere på en samling i forbindelse med Træneruddannelsen med Susan Kjærgaard i november.Med Carsia har Susan og jeg brugt lang tid på at få hende til at forlænge sin overlinie, så hun kunne begynde at løfte den midterste del af ryggen via muskelkraft.
I lektionen med Paulo, lavede vi mange forskellige sideførende bevægelser, og Carsia havde flot den bagerste del af ryggen med oppe. Men fordi løftet af midterstykket endnu ikke er helt stabilt, var hun ikke i stand til at holde både midterstykket og lændeområdet engageret hele tiden, på én gang. Det medfører en del halepisken, fordi det ikke føles helt komfortabelt i hendes krop. Hun var god og dejlig blød i sin krop, men jeg havde følelsen af at jeg manglede noget.
I lektionerne efterfølgende med Susan, var fokus at holde både den forreste og den midterste del af rygge oppe, og så bede om en lille smule aktivering i lænden. Hente midterstykket igen, hvis hun ”tabte” det og på den måde blende det hele sammen, så hun bliver bedre og bedre og stærkere og stærkere – og har hele ryggen løftet.
I opvarmningstraven som vises på videoen her, har Carsia stabilt hele ryggen løftet, og et lille kip i bækkenet, så afskubbet kan komme gennem kroppen, uden modstand.
I denne trav fik jeg det jeg manglede i lektionen med Paulo – den helt gode følelse af flow og lethed. Jeg har valgt at vise videoerne med lyd og snak, fordi jeg tænker det for nogle er interessant og kan give ekstra læring, og måske anledning til spørgsmål om hvorfor vi gør som vi gør.
Jeg håber det er lige så let at se forskellen for dig som læser med, som følelsen var for mig oppe i sadlen. Som altid, er du velkommen til at kommentere, hvis der er noget du ønsker uddybet.
Glædelig 1. advent :-)
Hvis du vil lære mere om, hvordan vi griber det an hos os, og hvordan du kan gøre det i praksis, er du velkommen på vores workshops. Vi afholder jævnligt både endagskurser og weekendarrangementer med forskellige emner - se her hvornår vi holder noget næste gang.
Du kan også holde øje med Dagmars Hestetræning på Facebook - her slår vi vores arrangementer op som begivenheder.