Træning med bomme
Træning med bomme kan have mange formål. Næsten kun fantasien sætter grænser for hvad vi kan lave med bomme. I dette indlæg kommer jeg ind på nogle af de fordele de er ved at ride eller longere over bomme med forskellig afstand og højder.
Et utal af muligheder
Man kan lave både skridt bomme, trav bomme og galopbomme – og disse kan ligges med forskellig afstand, alt efter hvad vi ønsker at få ud af træningen.
Det er altid godt at have en ide om hvad det er vi gerne vil træne, eller i hvert fald, hvad vi ønsker forbedret hos vores hest – hvad formålet med træningen er. På den måde kan vi tilrettelægge træningen specifikt til den enkelte hest og træningen bliver meget mere effektiv.
Nedenfor lister jeg nogle af de specifikke ting op, jeg ønsker at træne ved at bruge bomme i træningen.
- Hestens oplevelse af mestre opgaven, mod og selvtillid
- Mobilisering/stræk af specifikke ben – både forben og bagben
- Koordinering
- Balance
- Aktivering af specifikke muskler/løft af ben, fx bagben ved knæskalslåsning, eller generelt mindre bevægelighed i et enkelt ben
- Takt/rytme – særligt heste som er pasagtige kan hjælpes til bedre takt med bomme i den for hesten rigtige afstand
- Løft – flere steder i hestens krop – brystkasse, midterstykke, lændeområdet.
Afstand
Den optimale afstand ”så det passer” er individuel fra hest til hest, og vi bliver derfor nødt til at prøve os lidt frem. Det afhænger af om hesten er afspændt og udstrakt i sin overlinie, eller om den er mere spændt og afkortet i sin overlinie. Jeg anbefaler altid at starte med 2 bomme og finde en afstand der er passende for hesten, førend der føjes flere bomme til eller bommene hæves.
OBS! Hvis hesten er spændt pga. bommene, er det vigtigt at hjælpe den til at være komfortabel med bom arbejdet, før end vi går videre.
Når hesten er komfortabel med at gå over bommene, det vil sige at den går blødt og afspændt hen over bommene, kan vi justere afstanden og eller højden af bommene, alt efter om vi ønsker mere stræk (længere afstand) eller mere løft (mindre afstand).
Jeg vil anbefale at starte med følgende afstande:
Skridtbomme
Islænder: 70-90 cm
Varmblod: 90-100 cm
Travbomme
Islænder: 90-110 cm
Varmblod: 110-120 cm
Galopbomme
Islænder: Jeg starter ved ca. 2,5 meter
Varmblod: jeg starter ved ca. 3 – 3,5 meter
Hvis afstanden passer til din hest, er der er flow i bevægelsen og en jævn rytme hen over bommene, forudsat at den rammer den første bom fornuftigt.
Hvis afstanden er for lang, vil den skulle strække sig over evne, for at nå hen til den næste bom, og hvis afstanden er for kort, vil hesten skulle ”hoppe ” ind over bommene, som om at jorden er giftig.
Hvad hvis hesten ikke kan finde ud af det
Det udfordrer hestens balance at skulle gå hen over bomme – lidt ligesom hvis vi skal hoppe på et ben. Særligt hvis afstanden ikke passer hesten fordi den så næsten skal slå knuder på kroppen, for at klare sig ud af det. Når det sker, laver hesten en masse kompensationer i sin krop og det er ikke sund træning.
Så hvis det er tilfældet for (flere gange i træk), så prøv at lave lidt om på afstanden, eller på sporet på vej hen til bommene. For hestene gælder det, ligesom for os – at det vi øver os i, bliver vi gode til. Det vil sige, at hvis hesten får lov til at øve sig i at lave kompensationer i kroppen for at komme over bommene, bliver den trænet god til at bevæge sig usundt, ligesom hestens balance, styrke og smidighed bliver forbedret, når den går i flow hen over bommene og bliver udfordret passende.
Det er værd at bemærke, at ingen ting er perfekt fra starten, og vi er nødt til at besøge det som er svært, for at skabe udvikling.
Sådan starter jeg op
Når jeg starter træningen med bomme, lægger jeg altid først en enkelt bom, for at sikre at opgaven er simpel for hesten og let at løse. Mentalt er det meget lettere for hesten at overskue og når hesten er mentalt afspændt, har den de bedste forudsætninger for at være fysisk afspændt.
Når hesten er helt cool med den ene bom, lægger jeg en bom mere – hvis hesten er ung og eller er udfordret på sin balance, lægger jeg bommene med så lang afstand at der er flere skridt i mellem. Så kan hesten nå at genfinde lidt af balancen inden bom nr. 2 kommer. Når hesten er komfortabel med bommene, øger jeg sværhedsgraden og antallet af bomme og sætter eventuelt også lidt højde på, for øget balance og løft i bevægelsen.
Hvis du vil lære mere om, hvordan vi griber det an hos os, og hvordan du kan gøre det i praksis, er du velkommen på vores workshops. Vi afholder jævnligt både endagskurser og weekendarrangementer med forskellige emner - se her hvornår vi holder noget næste gang.
Du kan også holde øje med Dagmars Hestetræning på Facebook - her slår vi vores arrangementer op som begivenheder.