Loading...

Trailertræning af den unge hest

Trailertræning af den unge eller urutinerede hest

Bródir kom til Danmark i efteråret 2016 og ville efter rejsen ikke ret gerne gå i trailer, ud af trailer eller i det hele tagen igennem noget eller ind i noget.

Da han blev læsset på Island, har han ikke fået nogen forudgående træning og har derfor ikke haft en forståelse for hvad han skulle. Han er formentlig bare blevet hjulpet ind, og det er der for så vidt ikke noget galt i så længe det foregår stille og roligt, hvilket jeg er sikker på det har gjort.

For Bródir har det dog helt sikkert været en stressende oplevelse, særligt fordi han også var kommet et nyt og fremmed sted hen idet han kommer frem.

Heste som har haft mange gode læsnings- og køre oplevelser, tåler bedre at få en mindre ubehagelig oplevelse, end heste der ikke har nogen erfaringer i bagagen, fordi de har de mange gode oplevelser at trække på.

For Bródir var 1. gangs oplevelsen ikke det bedste set-up og han havde derfor fået en negativ forventning til det at blive puttet i en ‘kasse’ – en forventning til det at være i traileren/containeren eller det der sker bagefter.

Derfor var det særligt vigtigt for mig, at han får en masse gode erfaringer med at gå i trailer, så jeg fremadrettet kan læsse ham alene og være sikker på at han står roligt under kørsel. Det gør jeg ved at gøre ham tryg ved både træningen, traileren og skabe gode associationer til det der sker når han kommer ud af traileren.

Tryghed og effektivitet ved træningen

Forudsigelighed og kontrol er stressreducerende hos heste, ligesom det er hos mennesker. Når jeg gerne vil lære mine heste noget, starter jeg altid med at lære dem betydningen af et signal. Det gør jeg fordi, at hesten opnår følelsen af forudsigelighed og kontrol, når den ved præcis hvad vi forventer af den, når vi beder om noget. Og når vi så samtidig indlærer signalerne på en måde, så hesten synes det er ok at være med, får vi den ekstra bonus, at når signalet er godt etableret, overskygger det også den motivation hesten måske har for noget andet end at gå op i traileren – det kunne fx være at blive sammen med flokken.  Du kan læse mere om, hvordan jeg indlærer signalerne i et afsnit af adventskalenderen, der starter lige om lidt 

Tryghed ved traileren

Handler ganske enkelt om at gøre traileren til et rart sted at være. Det vil sige, at det er her hesten får godbidder,  eller bliver kløet og nusset om. Vigtigst af alt er at hesten aldrig må føle sig fanget i traileren og derfor lader jeg hesten bakke ud, hvis den vil det. Efterånden som træningen skrider frem, og hesten er tryg, skal den nok blive stående mens vi får lukket bommen og rampen bag den.

Skabe gode associationer til det der sker når hesten kommer ud af traileren

De første gange jeg læsser hesten kommer den ikke ud at køre. Jeg trækker den ud mens den er hjemme, så den også lærer at gå stille og roligt ud af traileren, fordi der ikke er noget i de ydre omgivelser der giver grund til bekymring og stress.  Den første køretur ender hjemme, og på de efterfølgende ture er jeg opmærksom på, ikke at stille for store krav til hesten, når den kommer ud af traileren. Fx var Bródir med en tur i ridehallen for et par uger siden, hvor vi bare trak et par runder derinde (at være i ridehallen var også nyt), hvorefter vi kørte hjem igen.

På videoen her, har jeg trænet ovenstående og det er nogle måneder siden Bródir sidst har forhold sig til traileren. Han er en hest, der virker meget rolig, også selvom han er en smule bekymret. I kan se, at han ikke er ubetinget motiveret for at gå ind i traileren, men når han får et signal til at gå frem, gør han det.

Næste step for ham vil være selv at gå ind, mens jeg bliver stående på eller nedenfor rampen.

Følge med i adventskalenderen, hvis du vil se mere.

 

Del artikler fra Dagmars hestetræning på Facebook.

Hvis du vil lære mere om, hvordan vi griber det an hos os, og hvordan du kan gøre det i praksis, er du velkommen på vores workshops. Vi afholder jævnligt både endagskurser og weekendarrangementer med forskellige emner - se her hvornår vi holder noget næste gang.

Du kan også holde øje med Dagmars Hestetræning på Facebook - her slår vi vores arrangementer op som begivenheder.